Blendery

Kremowe zupy, koktajle odchudzające, smoothie, sosy, pesto czy hummus - wielu z nas spożywa na co dzień potrawy, których przygotowanie byłoby znacznie trudniejsze bez blendera w ręce. to podstawowy pomocnik każdego domowego kucharza - sieka, kruszy i miksuje - wyręczając nas na każdym ważnym, ale przy tym niewdzięcznym etapie przygotowywania posiłków. Niewdzięcznym, bo bez tej pomocy wszelkie czynności wymagałyby nie tylko nie lada siły, ale dodatkowo najprawdopodobniej musielibyśmy poradzić sobie z nieporządkiem na blacie i ścianach kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie gotowania bez takiego wsparcia i decydując się na zakup staje przed dylematem jaki rodzaj urządzenia wybrać? W ofercie dostępne są produkty w trzech kategoriach.

Rodzaje blenderów

Blender ręczny

to urządzenie w podstawowej wersji służy głównie do przecierania produktów i mieszania, choć może być także wyposażone w dodatkowe funkcje: końcówkę do ubijania piany, pojemnik z tarczami do cięcia i siekania, czy nóż umożliwiający kruszenie lodu. Ten rodzaj blendera obsługujemy cały czas trzymając go w ręce i naciskając przycisk start. Sprawdzi się doskonale w małej kuchni, ponieważ nie zajmuje wiele miejsca. Składa się wygodnej rączki oraz końcówki, która miksuje produkty. Producenci w swojej ofercie posiadają końcówki plastikowe oraz stalowe. Zdecydowanie trwalszym rozwiązaniem będzie końcówka stalowa, która nie ulegnie zniszczeniu przy upadkach czy miksowaniu np. lodu. Blender ręczny jest lekki oraz umożliwia miksowanie w każdym naczyniu, do którego zmieści się końcówka

Blender kielichowy

to typ urządzenia które posiada ustawiony na obudowie pojemnik, do którego wkładamy produkty, które chcemy zmiksować. Dzięki temu rozwiązaniu nie musimy obsługiwać go w czasie pracy - wystarczy jedynie wrzucić składniki do kielicha i włączyć maszynę. W tym czasie możemy wykonywać inne czynności. W wersji rozszerzonej funkcjonalność sprzętu oferuje również opcje zamontowania na obudowie np. młynka do kawy czy sokowirówki.  Do okazjonalnego miksowania i rozdrabniania żywności wystarczy blender ręczny. Jeżeli jednak w swojej kuchni znajdziesz miejsce na blender kielichowy, to jest to doskonałe rozwiązanie na spotkania rodzinne i przyjęcia. Blender stacjonarny oferuje znacznie większą moc, dzięki czemu nie ma problemu z przygotowaniem maseł orzechowych czy kruszeniem lodu.

Blender osobisty czyli mix&go

 to można by powiedzieć wariant blendera kielichowego. Został tak skonstruowany, że pojemnik (o mniejszej pojemności niż w wersji kielichowej) w którym miksowane są produkty, jest jednocześnie kubkiem, który możnazabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Zatem jeśli lubisz dbać o zdrowie i przygotowywać sobie pełne witamin koktajle owocowe lub warzywne, a jednocześnie cenisz sobie swój czas i wygodę, to opcja stworzona właśnie dla Ciebie. Po prostu mix&go.  Istotą ich funkcjonalności jest miksowanie zawartości w butelce która jest jednocześnie bidonem który można zabrać z sobą, bez użycia dodatkowych naczyń. Bardzo wygodna opcja dla aktywnych fizycznie.

Na co zwracać uwagę przy zakupie blendera?

To czy lepszy będzie blender ręczny, kielichowy czy może mix&go zależy od naszych preferencji. Jednak przy wyborze urządzenia, które chcemy zakupić - niezależnie od jego rodzaju - warto skupić się na kluczowych parametrach które powinniśmy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji. Jak zwykło się mawiać: "jemy oczami". Podobnie w kwestii oceny produktów oferowanych w sklepach,to co najbardziej rzuca się w oczy często buduje pierwsze wrażenie, choć w przypadku sprzętu AGD nie powinniśmy się kierować tym założeniem. Bo większe znaczenie dla użyteczności mają podzespoły i funkcjonalność urządzenia, a design, choć istotny, najważniejszynie jest. Niezależnie od rodzaju blendera jaki wybierzesz, jest kilka rzeczy na które warto zwrócić uwagę przy zakupie. Poniżej znajdziesz najważniejsze parametry techniczne blendera. 

Rodzaj zasilania. Nikt nie lubi być ograniczany. Blendery bezprzewodowe zyskują na popularności, jednak warto mieć na uwadze to, że tego typu urządzenia posiadają mniejszą moc. Standardowe modele blenderów są zasilane z sieci elektrycznej. 

Moc. W przypadku jakichkolwiek urządzeń elektrycznych, wyższa moc idzie w parze z większą wydajnością. Moc blendera mówi nam o tym, jak twarde produkty będzie w stanie zmiksować blender. 

Materiał wykonania. Uchwyt czy stacja miksująca najczęściej jest wykonana z tworzywa sztucznego. Warto jednak zwrócić uwagę na materiał wykonania końcówki blendującej i noży. Powinna ona być wykonana ze stali nierdzewnej. Zapobiegnie to przypadkowym uszkodzeniom oraz umożliwi miksowanie gorących substancji. 

Regulacja prędkości. Zwróć uwagę na to, czy blender posiada co najmniej 2-stopniową regulacje mocy. Niektóre z urządzeń posiadają również tryb turbo, który przeznaczony jest do miksowania twardych substancji, a także kruszenia lodu. 

Uchwyt antypoślizgowy. W trakcie użytkowania bardzo ważny jest pewny uchwyt. Warto sprawdzić, czy urządzenie posiada uchwyt antypoślizgowy, który zapobiegnie przypadkowemu upuszczeniu urządzenia. 

Zabezpieczenie przed przegrzaniem. Każde urządzenie elektryczne powinno zostać wyposażone w mechanizm odcinający zasilanie, gdy grozi mu przegrzanie. Nie inaczej jest w przypadku blendera. Aby z pełną odpowiedzialnością móc odpowiedzieć na pytanie jaki blender kupić musimy w pierwszej kolejności zastanowić się do czego będzie nam najczęściej potrzebny? Czy ma być to mikser do robienia owocowo-warzywnychsmoothie lub koktajli, kruszenia lodu z myślą o domowej roboty napojach chłodzących opartych o świeże owoceczy też do przecierania warzyw i ziół jako bazy do zup, sosów bądź sałatek. Każde z tych zastosowań wymaga odmiennego sprzętu.

Budowa blendera

Producenci, jako materiały do jego przygotowania stosują tworzywa sztuczne (plastik) lub stal nierdzewną. To jaki materiał został użyty przekłada się na efekt wizualny (lepszy w przypadku stali) i wytrzymałość - odporność na wszelkie uszkodzenia (to również plus dla nierdzewki). Modele wykonane z plastiku są za to lżejsze i tańsze, a przecież odpowiednio dbając o sprzęt możemy z powodzeniem użytkować go przez długi czas.  Ostrza. Skuteczność blendera mierzona jest dokładnością siekania. Za urządzenie dobrej jakości możemy uznać takie, które posiada ostrza wykonane ze stali nierdzewnej. To gwarantuje odpowiednią ostrość i wytrzymałość. Skuteczność cięcia zwiększy się gdy ostrza będą funkcjonować nie na jednej, lecz na kilku płaszczyznach. Wybrane modele są także wyposażone w noże poruszające się w płaszczyźnie góra-dół, co poprawi efekt miksowania np. zamrożonych czy półpłynnych składników. Warto również zwrócić uwagę czy nożyki (szczególnie w blenderach kielichowych) posiadają ząbki - które spowalniają zużycie i tępienie ostrzy. Nie bez znaczenia pozostaje również aspekt łatwości utrzymania sprzętu w czystości, do czego z pewnością przyczyni się możliwość odczepiania i wyjmowania ostrzy. Mocy przybywaj...Niczym w zawołaniu komiksowego bohatera bez mocy się nie obejdzie. Na rynku dostępne są urządzenia oferujące od 150 W do nawet 1500 W, co jest pochodną ich przeznaczenia. Z reguły blendery kielichowe cechują się większą mocą niż te ręczne. Dlaczego moc ma tak istotne znaczenie? Blender o większej mocy oferuje dłuższą i wydajniejszą pracę. Zmiksujemy w nim większą ilość produktów, także tych twardszych. Urządzenie łatwiej poradzi sobie np. z surowymi warzywami czy lodem w kostkach (choć znaczenie będą miały przy tym ostrza). Postawiony przed trudniejszym zadaniem mikser o mniejszej mocy może się szybko zagrzać, a nawet spalić. On będzie użyteczny w przygotowywaniu posiłków z mniejszą ilością twardszych składników. Regulacja szybkości pracy - niektóre modele oferują możliwość regulacji szybkości pracy noży siekających, przy użyciu pokrętła lub odpowiedniej zmiany siły naciskania przycisku.

Dodatkowe akcesoria do blenderów.

Większość urządzeń na rynku posiada podstawową końcówkę miksującą. Zestaw składający się z dwóch części (korpus oraz końcówka) możemy kupić już za kilkadziesiąt złotych. Ogromny wybór wśród blenderów, zmusza producentów sprzętu AGD do rozszerzania zawartości opakowania o kolejne akcesoria. Zwróć uwagę czy blender posiada:

Pojemnik do miksowania. Standardowy pojemnik dodawany w zestawie ma pojemność 1 L. Dodatkowo większość pojemników posiada miarkę, która jest przydatna gdy musimy odmierzyć składniki. Trzepaczka do ubijania. Doskonale wiesz jak męczące jest ręczne ubijanie śmietany czy białek jajka. Z pomocą trzepaczki do ubijania znacząco przyśpieszysz proces przygotowania ciast. Tą samą końcówką możesz również ubić mleko, a następnie wykorzystać je do przygotowania pysznego latte.

Malakser. Wiele zestawów ręcznych posiada malakser. To pojemnik o pojemności ok. 500 ml, wyposażony w ostrza. Malakser możemy podłączyć do urządzenia, dzięki czemu z blendera ręcznego możemy stworzyć blender kielichowy. Często producent dodaje dodatkowe, wzmocnione ostrza, które mogą służyć do rozdrobnienia lodu. B

Dzięki niej łatwo i szybko zmienisz moc na optymalną! I unikniesz rozchlapywania. To niezwykle przydatne urządzenie w kuchni, a jego brak może przysporzyć sporych problemów oraz wydłużyć czas trwania wielu czynności. Najtańsze urządzenia kupimy już za ok. 50 złotych, które nadadzą się do podstawowych zadań. Za bardziej funkcjonalne i lepiej wykonane urządzenia przyjdzie nam zapłacić od 350 zł. W tym wypadku otrzymamy końcówkę ze stali nierdzewnej oraz podstawowe akcesoria. Zwracając uwagę na podstawowe parametry, z pewnością wybierzemy sprzęt, który będzie nam służył przez długi czas.

Pokaż więcej Pokaż mniej

Filtrowanie

Filtrowanie

Filtrowanie Wyczyść filtry
Zastosuj Wyczyść
Russell Hobbs ×