Wybór ekspresu do kawy to nie lada wyzwanie. Jest to jedno z tych urządzeń, z którymi łączymy się na wiele długich lat. Ekspres powinien być jak najlepiej dopasowane do naszych, osobistych potrzeb, szczególnie gdy jesteśmy wyjątkowymi smakoszami kawy. W poradniku poznasz dostępne na rynku rodzaje ekspresów, sposoby parzenia kawy oraz różnice pomiędzy najpopularniejszymi rodzajami kawy. Podpowiemy Ci również jak wybrać ekspres do kawy. Sprawdź.
Rodzaje ekspresów do kawy dostępnych na rynku
Producenci ekspresów starają się rozpieszczać klienta na każdym kroku. Obecnie należy wyróżnić trzy, główne rodzaje ekspresów: ciśnieniowe, ciśnieniowo-przelewowe oraz przelewowe. Oprócz standardowego podziału można ekspresy podzielić na automatyczne oraz ręczne, które wymagają dodatkowych czynności od użytkownika. Poniżej znajdziesz dokładny opis, każdego z rodzajów ekspresów dostępnych na rynku.
Ekspresy ciśnieniowe.
W przypadku ekspresów ciśnieniowych, kawa którą pije użytkownik powstaje pod wpływem wysokiego ciśnienia wody, która jest przepuszczana przez pojemnik ze świeżo zmieloną kawą. Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale zwykła kawiarka, którą kupimy już za ok. 25-30 zł, również jest swego rodzaju ekspresem ciśnieniowym. Oczywiście, ciśnienie w takim urządzeniu jest czasem nawet 10-krotnie niższe, jednak smak kawy przygotowanej w kawiarce jest jedyny w swoim rodzaju. Oprócz tego, na rynku dostępne są ekspresy kolbowe, które w swoim działaniu przypominają działanie kawiarki. Specjalna kolbę, która zawiera sitko wraz ze zmieloną już kawą podłączamy do uchwytu w ekspresie. Urządzenie pompuje wodę pod wysokim ciśnieniem poprzez sitko i w ten sposób otrzymujemy intensywny napar w filiżance. Na rynku znajdziemy również ekspresy automatyczne, które należą do najczęściej wybieranych urządzeń. Cały proces zaparzenia kawy dzieje się automatycznie, a od użytkownika wymaga się jedynie wsypania ziaren kawy do zbiornika oraz ewentualnie dolania wody, jeżeli ekspres nie jest podłączony bezpośrednio pod przyłącze wody. Ekspresy automatyczne są zaprogramowane i automatycznie dobierają potrzebną ilość kawy i wody do zaparzenia naparu. W wielu modelach ekspresów automatycznych, użytkownik może wybrać moc kawy oraz sposób jej przygotowania – od espresso po piankowe latte.
Ekspresy przelewowe.
Rozwiązanie te jest prawie tak stare jak świat, jednak wciąż posiada wielu zwolenników. Standardowy ekspres przelewowy składa się z pojemnika na kawę, dzbanka, filtra oraz płyty grzewczej. Zmieloną kawę wsypujemy do filtra, który najczęściej jest jednorazowego użytku, następnie woda podgrzewana przez płytę grzewczą jest przelewana przez filtr, a świeży napar kawy trafia prosto do dzbanka ze szkła żaroodpornego. Zdarza się, że droższe modele, zamiast zwykłego, szklanego dzbanka posiadają termos, przez co kawa zatrzymuje dłuższej wysoką temperaturę.
Ekspresy ciśnieniowo-przelewowe.
Tego rodzaju ekspresy dopiero zyskują na popularności, głównie ze względu na swoje kompaktowe rozmiary i uniwersalność w przygotowaniu kawy. Do najpopularniejszych ekspresów ciśnieniowo-przelewowych należą ekspresy kapsułkowe. Nie posiadają one w pełni zautomatyzowanego systemu mielenia kawy, lecz zmielona już kawa trafia bezpośrednio do specjalnych kapsułek, które umieszcza się w ekspresie. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje kapsułek, które zawierają różne rodzaje kawy.
Rodzaje i gatunki kawy. Jaka kawa najlepsza?
Na pytanie „jaka kawa jest najlepsza?”, wielu wielbicieli kawy odpowie: „ta o poranku”, jednak warto wiedzieć, jakie zalety posiadają poszczególne gatunki kawy oraz jaki gatunek kawy wybrać. Zdecydowanym królem wśród kaw, jest Arabica.
Ziarna Arabiki pochodzą z jedynej w swoim rodzaju odmiany kawowca, który został okryty w rejonach Etiopii. Mimo, że ten gatunek kawy zawiera mniej kofeiny, jego ziarna są niezwykle aromatyczne. Drzewa Arabiki są bardzo kosztowne w utrzymaniu. Wymagają należytego zadbania, ponieważ są często atakowane przez różnego choroby. Oryginalna Arabika może kosztować nawet 80 zł za kilogram. Ze względu na swoją cenę, popularnym gatunkiem kawy jest Robusta.
Kawa Robusta ta jest produkowana najczęściej w rejonach środkowej Afryki oraz Południowo-Wschodniej Azji, czasem również w Brazylii. Ze względu na to, iż drzewa Robusty są dużo bardziej odporne na choroby, jej uprawa jest tańsza i przede wszystkim łatwiejsza. W przeciwieństwie do Arabiki, ziarna Robusty zawierają dużo więcej kofeiny, a jej smak nie jest już tak aksamitny i aromatyczny. Mimo to, ten gatunek kawy posiada wielu zwolenników. Cena czystej Arabiki potrafi odrzucić niejednego smakosza kawy, natomiast smak Robusty potrafi być nieprzyjemny oraz niesatysfakcjonujący. Dosyć często w sklepach mamy do czynienia z mieszankami obydwóch gatunków kawy. Niestety nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie, jaka kawa jest najlepsza. Najlepsza sprawdzi się niestety metoda prób i błędów, która pozwoli na dopasowanie kawy do naszych upodobań.
Sposoby podawania kawy
Wchodząc do kawiarni, nie sposób połapać się w rodzajach serwowanych kaw. Większość z nas wie, co to Espresso czy Latte, ale już z Ristretto, Lungo czy Flat White może być problem. Sprawdź co tak naprawdę kryje się pod tymi nazwami.
- Espresso. Jeden z najpopularniejszych sposobów serwowania kawy. Napar przygotowujemy z drobno zmielonych ziaren kawy. W trakcie przygotowania espresso, bardzo ważne jest ciśnienie wody. Dzięki temu zyskujemy gęstą, orzechową piankę – „crema”. Większość ekspresów automatycznych posiada gotowy program, który pozwala na przygotowanie szybkiego espresso. Ten sposób zaparzania kawy idealnie sprawdzi się, gdy szybko potrzebujesz energii.
- Ristretto. Sposób zaparzania kawy, który jest szczególnie polecany dla koneserów. Napar przygotowany jest z takiej samej ilości ziaren jak w przypadku espresso, jednak przy dwukrotnie mniejszej ilości wody. Dzięki temu napar ma niezwykle intensywny, orzechowy smak.
- Americano. Bazą do stworzenia kawy typu americano jest aromatyczne espresso. Dodaje się do niego wodę, przez co kawa jest delikatna jednak w dalszym ciągu zachowuje swój aromat. Cappuccino. Niezwykle ceniony i polecany sposób zaparzania kawy do deserów.
- Bazą do przygotowania cappuccino jest intensywne espresso, do którego dodajemy spienione mleko. Często mleczną piankę posypuje się wiórkami czekolady lub kakao.
- Latte. Mleczna i łagodna w smaku. Podajemy ją w wysokich szklankach, gdzie wyraźnie oddziela się kawa od spienionego mleka. Latte doskonale nadaje się do słodkich deserów i idealnie współgra z różnego rodzaju syropami. Latte należy przygotować w odpowiedniej kolejności. Zaczynamy od wlania do wysokiej szklanki syropu smakowego, następnie wlewany mocny napar z espresso, a na samym końcu spienione mleko.
- Latte Macchiato. Rodzaj kawy bardzo podobny do tradycyjnego Latte, jednak kolejność przygotowania jest całkowicie odwrotna. Do wysokiej szklanki wlewamy gorące mleko, do którego dodajemy mleczną piankę, a to wszystko powoli zalewamy espresso. Ważne, aby napar kawy lać po ścianie szklanki. Dzięki temu powstaną nam 3 efektowne warstwy.
- Mocha. Kawa skierowana do wielbicieli czekolady. Na początku wlewamy roztopioną czekoladę, a następnie espresso. Tak przygotowany napar dekorujemy bitą śmietaną, którą posypujemy kakao lub cynamonem.
- Flat White. Płaska, biała kawa oznacza podwójne espresso, które zalewamy lekko spienionym mlekiem. Doskonale sprawdza się podczas rodzinnych spotkań, gdzie musimy szybko przygotować kilka kaw. Doskonale nadaje się do picia w trakcie dnia, gdy już jesteśmy po filiżance espresso.
Parametry ekspresów do kawy. Na co zwracać uwagę?
Odpowiednie programy parzenia kawy to bardzo ważne funkcje, jednak oprócz nich należy zwrócić uwagę na podstawowe parametry ekspresu.
- Moc. W przypadku ekspresów, sprawdza się powiedzenie – „im więcej, tym lepiej”. Mocny ekspres znacząco przyśpiesza proces parzenia kawy, dlatego warto sprawdzić jaką moc posiada model ekspresu, którym jesteśmy zainteresowani. Najmniejsze urządzenia posiadają do 800 W, a te większe nawet 1600 W.
- Ciśnienie. W przypadku ekspresów ciśnieniowych jest to jeden z najważniejszych parametrów, którym należy się kierować przy wyborze urządzenia. Maksymalne ciśnienie w ekspresach niskociśnieniowych może wynosić maks. 4 bary, co znacząco wydłuża proces parzenia kawy. Droższe, wysokociśnieniowe ekspresy mają ciśnienie wynoszące aż 10 barów, przez co zaparzenie espresso zajmuje nie więcej niż minutę. Wysokie ciśnienie pozwala na stworzenie wyjątkowej i pożądanej pianki – „crema” na górze kawy.
- Rozmiar. Automatyczne ekspresy wysokociśnieniowe muszą być duże. Przed zakupem, warto przemyśleć położenie ekspresu w naszym pomieszczeniu, aby uniknąć zaskoczeń.
- Młynek. Młynki w ekspresach mogą być wyposażone w noże lub żarna. Pierwszy rodzaj drobno rozcina ziarna kawy, natomiast młynek żarnowy zgniata ziarna na proszek.
- Pojemność pojemników. Warto zwrócić uwagę na pojemność pojemników na kawę oraz wodę w ekspresie. Im większe, tym rzadziej będziemy musieli uzupełniać zapasy obydwóch składników. Wielkość pojemników należy dobrać do ilości domowników oraz ilości kawy jaką wypijamy. Nie możemy dopuścić do sytuacji, w której do przygotowania naparu używamy starych, zwietrzałych ziaren kawy oraz wody, która nie nadaje się już do picia.
Jaki ekspres wybrać?
Wybór ekspresu powinniśmy zacząć przede wszystkim od tego, jaki rodzaj kawy uwielbiamy pić. Jeżeli uwielbiasz aromat włoskiej kawy, być może wystarczy Ci tradycyjna kawiarka. Jednak rosnący apetyt w miarę jedzenia spowoduje, że szybko zapragniesz ekspresu automatycznego, który zagwarantuje perfekcyjnie przygotowany, dowolny rodzaj kawy. Do najpopularniejszych producentów ekspresów w Kakto.pl należą Amica, Philips, Bosch, MPM, Russell Hobbs czy Tchibo. Poszczególne modele różnią się nie tylko ceną, ale również funkcjonalnością.