Maliny, truskawki, porzeczki, jabłka czy gruszki - prosto z drzewa, dodane do ciasta lub do zjedzenia w formie pysznego dżemu. Naturalne składniki, brak sztucznych dodatków - takie jak lubimy. Kto nie pamięta tych smaków z dzieciństwa.
Wielu miłośników gotowania używa świeżych owoców i warzyw, aby przygotować zbilansowany codzienny posiłek lub przetwory, które będą cieszyć podniebienie także zimową porą. W pełni sezonu na świeże owoce możemy pełnymi garściami czerpać z dostępnych na straganach produktów. Na zimę słodycz i aromat owoców czy warzyw zamykano w weku, choć przygotowanie przetworów w słoikach było nieco trudniejsze i wymagało niemałego nakładu pracy. Na szczęście dzisiaj, dzięki urządzeniom AGD oferującym niezbędną funkcjonalność, wszystko w kuchni jest to o wiele prostsze. Jakie urządzenia należy zgromadzić w swojej kuchni, aby być gotowym na szczyt owocowego sezonu?
Świeże dary natury to kopalnia mikroelementów
Zdrowe odżywianie to jeden z trendów, który w zawrotnym tempie zdobywa popularność. Jednym z propagatorów takiej kuchni jest Karol Okrasa. W swoich programach telewizyjnych wykorzystuje wiele nieco już zapomnianych produktów, jak na przykład jarmuż, stanowiący doskonałą bazę dla pożywnych drinków warzywnych czy warzywno-owocowych. Taka przekąska stworzona z wykorzystaniem darów natury to kwintesencja zdrowia. Co jednak równie ważne, jak przekonują szefowie kuchni, zdrowe jedzenie, dzięki mnogości przepisów i łączeniu składników, wcale nie znaczny niesmacznie. Wielu z nas zastanawia się jakie produkty spożywać a których unikać, aby jedzenie było jak najlepiej zbilansowane. Inną istotną kwestią, nad którą się zastanawiamy jest pytanie o najlepszy sposób przyrządzania posiłków. Chcemy, aby były nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Wielu specjalistów zaleca stosowanie w codziennej diecie między innymi świeżo wyciskanych soków owocowych, warzywnych smoothies czy kremowych zup. Takie potrawy są sycące, bogate w niezbędne składniki odżywcze, a jednocześnie pozbawione domieszki cukru, dzięki czemu są prawdziwymi sojusznikami zdrowego trybu życia. Niezależnie czy Twoją motywacją jest dbałość o zdrowie, szczupła sylwetka czy walory smakowe, to warto naśladować wzorce zbilansowanego żywienia i diety opartej o owoce i warzywa. Szczególnie, w okresie gdy dostępność świeżych, sezonowych produktów sprzyja zdrowej diecie. Jak wydobyć smaki zaklęte tuż pod skórką? Aby móc w pełni korzystać z sezonu na świeże owoce i warzywa w Twojej kuchni nie może zabraknąć podstawowych urządzeń, które pomogą ugotować wszystkie potrawy wpływające pozytywnie na nasze zdrowie.
Jakie urządzenia są niezbędne w kuchni do przygotowywania tych zdrowych potraw? Przygotowując różnej maści soki, ciasta, naleśniki czy zupy powinieneś mieć pod ręką sokowirówkę, wyciskarkę do owoców, a także mikser i blendery ręczne lub kielichowe. Warto postawić na funkcjonalność dopasowaną do indywidualnych potrzeb oraz design spełniający oczekiwania estetyczne właściciela. Blender to jedno z urządzeń, które cieszy się niesłabnącą popularnością w kuchni. Sprawdź jak wybrać blender. Poradnik Kakto. Jest niezastąpione, gdyż dzięki mnogości funkcji zdecydowanie ułatwia gotowanie. Regulacja prędkości obrotów w połączeniu z wieloma rodzajami końcówek pozwalają mieszać, rozdrabniać i siekać niemal każdy produkt, dzięki czemu w krótkim czasie możemy cieszyć się z pysznej pasty, zdrowej zupy czy idealnie gładkiego sosu. Podręczna sokowirówka to idealny pomocnik dla osób, które chcą każdego dnia dostarczyć sobie odpowiednią porcję witamin i mikroelementów wyciskanych z sezonowych warzyw i owoców. Dzięki zróżnicowanym prędkościom pracy, bardzo dokładnie wyciśnie sok zarówno z miękkich jak i twardych produktów. Do przygotowania soków podobnie użyteczna będzie wyciskarka, dzięki której z łatwością wydobędziemy z egzotycznych cytrusów - dzisiaj na szczęście dostępnych niezależnie od pory roku - wszystko to co w nich naturalne i najzdrowsze.
Blendery ręczne i kielichowe pomogą wymieszać, rozdrobnić to na co akurat masz ochotę. Współczesne miksery oferują bogatą funkcjonalność. Zróżnicowane stopnie prędkości obrotów, mnogość końcówek pomagających w obrabianiu składników wedle Twoich potrzeb to standardy, które zapewnia każdy producent. Przydatne może okazać się wykonanie kielicha twojego urządzenia ze szkła hartowanego. Wyższa odporność termiczną sprawia, że można w nim miksować również ciepłe produkty. Bogatą ofertę małego AGD wielu uznanych marek znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego kakto.pl.
Zamknąć smak owoców lata, na zimę.
Niestety, choć wielu z nas o tym marzy, lato nie trwa wiecznie. W pełni sezonu owocowo-warzywnego wiele osób nie tylko spożywa świeże produkty, lecz również korzysta z dobrodziejstw natury i przygotowuje zapasy na zimę. Przygotowywanie przetworów jest przydatne z myślą między innymi o wigilii, kiedy chcemy powrócić do smaków lata, a porcja suszonych grzybów w sklepie kosztuje niemałe pieniądze. Choć niewątpliwie pyszny dżem czy powidła z węgierek, idealne na przykład jako nadzienie do naleśników, ucieszą Cię nie tylko od święta, ale także każdego jesiennego dnia. Gotowanie dżemów to w wielu domach niemal rodzinnych rytuał. Podobnie jak kiszenie ogórków. Jednak nie wszędzie korzysta się z bardzo korzystnego i jednocześnie niezwykle prostego sposobu na zatrzymanie smaków lata, jakim jest suszenie. Dlaczego warto korzystać z tej metody konserwowania żywności?
Suszenie warzyw, owoców i grzybów to samo zdrowie.
Suszenie to jeden z najstarszych znanych człowiekowi sposobów konserwacji jedzenia. Co więcej to jedna z najbardziej efektywnych metod w kontekście zachowania pełni wartości odżywczych. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie wynika z istoty tego procesu. W jego trakcie z żywności usuwana jest woda, jeden z dwóch (obok tlenu) elementów odpowiedzialnych za rozwoju mikroorganizmów powodujących jej psucie. Suszonki zachowują sporo składników mineralnych i witamin. Wśród witamin o wysokiej odporność na wysoką temperaturę są witamina K (wspiera krzepnięcie krwi, wychwytywanie wapnia przez układ kostny oraz wykazuje właściwości przeciwbólowe i antyzapalne) oraz witaminy z grupy B (niacyna, ryboflawina, tiamina, B6 i B12 - odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu nerwowego m.in. łagodzące napięcie nerwowe, poprawiające nastrój i sprawność intelektualną). W trakcie suszenia nie tracimy również naturalnych barwników i antyoksydantów. Pozbycie się wody wpływa na intensyfikację smaku - podbija słodycz lub słoność produktu.
Do suszenia nadaje się niemal wszystko, co możemy kupić w sklepie lub wyhodować w ogródku. Owoce, warzywa, zioła, a także mięso czy ryby - choć te produkty suszymy zdecydowanie rzadziej. Szczególne miejsce w katalogu produktów, które suszą Polacy, zajmują grzyby. Wielu z nas spędza liczne godziny relaksując się w trakcie zbioru podgrzybków, koźlarzy, kurek czy króla leśnych ostępów - borowika. Nasze zbiory marynujemy, ale także przechowujemy w naturalnej zalewie, z myślą o sosach - idealnych dodatkach do obiadu. A co robić w sytuacji kiedy chcemy cieszyć się ich smakiem nie tylko w sezonie grzybowym? Jak w domowych warunkach sprawić, że będziemy mogli delektować się smakiem naturalnych produktów, mając pewność że to co spożywamy nie zawiera "zbędnych" konserwantów, bądź sztucznych barwników. Najlepszym sposobem jest właśnie suszenie.
Możemy do tego wykorzystać suszarki do żywności].Tradycyjne urządzenia z tej kategorii wykorzystują podgrzane powietrze. Zachowanie trwałości produktów jest możliwe również dzięki wykorzystaniu fal podczerwieni INFRA. To stosunkowo nowy sposób, który można porównać do suszenia promieniami słonecznymi, z tą jednak różnicą, że urządzenie obywa się bez szkodliwego promieniowania UV. Czy warto suszyć? Poradniki dla sportowców potwierdzają, że dieta oparta o suszone produkty ma wiele zalet i jest korzystna dla zdrowia. Niewątpliwie warto skorzystać z tych wzorców. Aby zostać mistrzem zdrowego odżywiania nie potrzeba wiele. Dobre chęci, nieco fachowej wiedzy wystarczą. A małe AGD służy wsparciem technicznym, dzięki któremu i Ty staniesz się prawdziwym szefem w swojej kuchni i zarazem mistrzem zdrowego jedzenia.