Blender jest obecnie jednym z najpopularniejszych akcesoriów w kuchni. Doskonale sprawdza się w przygotowaniu kremowych zup, deserów oraz sosów. Te niewielkie urządzenie rozdrobni lód i pomoże w przygotowaniu ciast. Jeżeli jeszcze nie posiadasz blendera w swojej kuchni, podpowiemy Ci jaki rodzaj wybrać oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Jaki blender wybrać?
Posiadanie w domu blendera to przede wszystkim wygoda. Na rynku znajdziemy obecnie dwa rodzajów urządzeń, który powinniśmy dopasować przede wszystkim do swojego stylu życia. Do wyboru mamy:
Blender ręczny.
Sprawdzi się doskonale w małej kuchni, ponieważ nie zajmuje wiele miejsca. Składa się wygodnej rączki oraz końcówki, która miksuje produkty. Producenci w swojej ofercie posiadają końcówki plastikowe oraz stalowe. Zdecydowanie trwalszym rozwiązaniem będzie końcówka stalowa, która nie ulegnie zniszczeniu przy upadkach czy miksowaniu np. lodu. Blender ręczny jest lekki oraz umożliwia miksowanie w każdym naczyniu, do którego zmieści się końcówka.
Blender kielichowy (stacjonarny).
Do okazjonalnego miksowania i rozdrabniania żywności wystarczy blender ręczny. Jeżeli jednak w swojej kuchni znajdziesz miejsce na blender kielichowy, to jest to doskonałe rozwiązanie na spotkania rodzinne i przyjęcia. Blender stacjonarny oferuje znacznie większą moc, dzięki czemu nie ma problemu z przygotowaniem maseł orzechowych czy kruszeniem lodu.
MIX&GO czyli blendery osobiste
Stosunkowo nowa kategoria blenderów. Istotą ich funkcjonalności jest miksowanie zawartości w butelce która jest jednocześnie bidonem który można zabrać z sobą, bez użycia dodatkowych naczyń. Bardzo wygodna opcja dla aktywnych fizycznie.
Na co zwracać uwagę przy zakupie blendera?
Niezależnie od rodzaju blendera jaki wybierzesz, jest kilka rzeczy na które warto zwrócić uwagę przy zakupie. Poniżej znajdziesz najważniejsze parametry techniczne blendera.
Rodzaj zasilania.
Nikt nie lubi być ograniczany. Blendery bezprzewodowe zyskują na popularności, jednak warto mieć na uwadze to, że tego typu urządzenia posiadają mniejszą moc. Standardowe modele są zasilane z sieci elektrycznej.
Moc blendera.
W przypadku jakichkolwiek urządzeń elektrycznych, wyższa moc idzie w parze z większą wydajnością. Moc blendera mówi nam o tym, jak twarde produkty będzie w stanie zmiksować blender.
Materiał wykonania.
Uchwyt blendera czy stacja miksująca najczęściej jest wykonana z tworzywa sztucznego. Warto jednak zwrócić uwagę na materiał wykonania końcówki blendującej i noży. Powinna ona być wykonana ze stali nierdzewnej. Zapobiegnie to przypadkowym uszkodzeniom oraz umożliwi miksowanie gorących substancji.
Regulacja prędkości.
Zwróć uwagę na to, czy blender posiada co najmniej 2-stopniową regulacje mocy. Niektóre z urządzeń posiadają również tryb turbo, który przeznaczony jest do miksowania twardych substancji, a także kruszenia lodu.
Uchwyt antypoślizgowy.
W trakcie użytkowania blendera ręcznego, bardzo ważny jest pewny uchwyt. Warto sprawdzić, czy model posiada uchwyt antypoślizgowy, który zapobiegnie przypadkowemu upuszczeniu urządzenia.
Zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Każde urządzenie elektryczne powinno zostać wyposażone w mechanizm odcinający zasilanie, gdy grozi mu przegrzanie. Nie inaczej jest w przypadku blendera.
Dodatkowe akcesoria do blenderów.
Końcówki miksujące do blenderów
Większość urządzeń na rynku posiada podstawową końcówkę miksującą. Zestaw składający się z dwóch części (korpus oraz końcówka) możemy kupić już za kilkadziesiąt złotych. Ogromny wybór wśród blenderów, zmusza producentów sprzętu AGD do rozszerzania zawartości opakowania o kolejne akcesoria. Zwróć uwagę czy blender posiada:
Pojemnik do miksowania.
Standardowy pojemnik dodawany w zestawie z blenderem ma pojemność 1 L. Dodatkowo większość pojemników posiada miarkę, która jest przydatna gdy musimy odmierzyć składniki.
Trzepaczka do ubijania.
Doskonale wiesz jak męczące jest ręczne ubijanie śmietany czy białek jajka. Z pomocą blendera, który w zestawie posiada trzepaczkę do ubijania znacząco przyśpieszysz proces przygotowania ciast. Tą samą końcówką możesz również ubić mleko, a następnie wykorzystać je do przygotowania pysznego latte.
Malakser.
Wiele zestawów blenderów ręcznych posiada malakser. To pojemnik o pojemności ok. 500 ml, wyposażony w ostrza. Malakser możemy podłączyć do blendera, dzięki czemu z blendera ręcznego możemy stworzyć blender kielichowy. Często producent dodaje dodatkowe, wzmocnione ostrza, które mogą służyć do rozdrobnienia lodu.